Martin Janku

Itálie na ústupu?

27. 02. 2015 17:54:11
Italský fotbal na ústupu ze slávy? To povězte na severu Londýna nebo v Baskicku. Včerejší měření sil top lig Evropy zase potvrdil, že na Apeninském poloostrově fotbal umí a krizí prochází jen po stránce ekonomické.

Peníze jsou vždy až na prvním místě a Italové se o tom mohou poslední roky přesvědčit. Milánské velkokluby, týmy z Říma či horká Neapol už nenahání strach tak jako dříve. Hlavním důvodem je odliv peněz a tím těch nejlepších individualit z italské ligy. Ibrahimovič, Thiago Silva, Sneijder se přesunuli do Franice, resp. Turecka, mnoho dalších hvězd opustilo Serii A a každoroční propad je znát. Juventus Turín je světlou výjimkou, španělské, anglické kluby se snaží zlanařit i turínské hvězdy. Pogba či Vidal i přesto zůstávají a je tomu jedině dobře.

V Lize mistrů se osamocený Juventus neohroženě probíjí vyřazovací částí. V prvním utkání osmifinálového duelu zvítězil nad předloňským finalistou Borusii Dortmund. Dominoval především po taktické stránce, o pustupu se v Německu teprve rozhodne.

Naopak v Evropské lize jsou Italové stoprocentní, všech pět mužstev postoupilo do dalšího kola, nejen výhrami nad týmy ze Španělska a Anglie. Inter porazil skotské mistry, překvapivým postupem si Turín poradil s Bilbaem, Fiorentina zvítězila nad Tottenhamem, AS Řím udolalo Feyenoord a Neapol převálcovala Trabzonspor. V osmifinále to bude neméně zajímavé, další na řadě je zástupce Německa Wolfsburg, který vyzve milánský Inter, Neapol s FC Turín vyrazí do Ruska. O jeden křížek Italové po osmifinále přijdou, los proti sobě postavil Fialky s Římským AS.

Italský fotbal má svou kvalitu, pořád tu je a pořád se s ním musí počítat. Rok 2003 nebyl poslední, kdy si italské kluby podmanily Evropu. Jejich čas ještě přijde.

Autor: Martin Janku | karma: 13.21 | přečteno: 366 ×
Poslední články autora