Skryté peklo - Audi SQ5

14. 11. 2014 0:40:35
Poměrně dlouhou dobu mi trvalo, než jsem se rozhodl, které auto, z těch které mi krátce či na delší čas zůstanou pod mou ochranou, mám vybrat pro první “motorový” fejeton. Nechtěl jsem v prvním příspěvku vypadat jako bohém, který

 

Nejedná se ale o žádný nablbý packet s pár kovovými hejblátky v interiéru, ale o opravdu drsnější verzi Qpětky. V jedné z těchto jsem se mohl svézt a zjistit jak velký rozdíl se v ní skrývá. Audi si v interiéru na nic speciálního nehraje, rozdíl oproti standartu je ale znát. Německá automobilka jde přesně svojí cestou a ti co si za S verze připlatí, dostanou opravdu něco navíc. SQ5 se přesto stále hodí na běžný život: vezení rodiny, cesty na hory i předjíždění miliard Oktávek cestou do práce. Jenže to by nebylo, aby hoši z Ingolstadtu tuhle verzi trochu nevylepšili.

Pod kapotou nenajdete 4.2 TFSI ani jiné šílenosti, takže po prvních minutách jízdy jsem si brumlal pod fousem, jak ten benzínový třílitr hezky jede i zní. Chyba lávky, ke každému SUV asi přece jen sedne nafta, tady je pod kapotou známý diesel 3.0, jen má o turbo navíc a to je sakra znát.

SQ5 je jako dostihový kůň. Je velký, ale když sešlápnete pedál až na podlahu, vyletí dopředu jako splašený. Ta síla je naprosto monstrózní a mnohem hmatatelnější, než u konkurentů od AMG. Rodinné SUV s kterým ztrapníte většinu vozového parku ČR? Ano, možné to je.

Ještě větším překvapením je svižnost v nízkých rychlostech. Audi mi k tomu dalo čuchnout hned na prvním větším kruhovém objezdu. Většina velkých a vyšších aut se nerada žene do zatáčky pod plynem, s ledním medvědem byste také nedělali slalom na lyžích. Jenže SQ5 se v půlce okruhu při sešlápnutí plynového pedálu zakousne do asfaltu a vystřelí jako raketa a ve vteřině je ze zatáčky venku. 

Samozřejmě, že SQ5 není sporťák, ale najděte sportovní vůz v kterém svezete tchýni s měsíčním nákupem a navrch vám bude v kufru pobýhat přerostlý labrador. Střední Q je vlastně optimálním poměrem praktičnosti a bezpečnosti. Audi Q7 je příliš mohutné a fádní, řidič i ostatní pasažéři největšího modelu od Audi si připadají jako na palubě výletní lodi a s autem je spojuje vlastně jen kupní smlouva, na druhou stranu nejdrobnější z rodu, Q3 má už moc vychrtlé tvary E. Bučkové. Zlatá střední cesta v tomto případě je právě ta nejlepší.

SQ5 je trefa do černého. V rámci možností se nenajde podobný konkurent. Alpina z Bavorska je bez debat agresivnější, ale to se na SUV nehodí a cena je až vulgární.

SQ5 je vážně jako přerostlé mládě, které si neuvědomuje svoji velikost a sílu, je zběsile nedočkavé a na rodinné SUV je s ním neskutečná zábava a to je právě to, co se mi na tom autě líbí. 

Autor: Martin Janku | pátek 14.11.2014 0:40 | karma článku: 12.26 | přečteno: 813x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 263 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 450 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 111 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1217

Člen "ztracené generace" nových médií. Nevyzpytatelný cestovatel plný sarkasmu, s pesimistickým pohledem na vše, co ho zajímá i nezajímá. Sportovec tělem i duší a mladý muž s rozhledem starého pána. Jeden obyčejný z neobyčejných.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...