Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jížní Itálie - Cesta zpět

  Včera, vlastně dnes v noci kolem třetí ráno jsem si na webu přečetl, že jsou Benátky (znovu) pod vodou. Není na tom nic překvapivého, jelikož tam padne pár kapek a lidé mají v kuchyni umělé jezírko, ale proč zrovna když tam letím já? Letiště je ale v provozu tak jak má, tak by mělo být vše v pořádku.

 

Cesta zpět
12.11 pondělí 

Po třech hodinách spánku jsem se rozloučil s mým věrným kamarádem co mi ještě naposledy pokousal ucho a mohlo se vyrazit na letiště do Brindisi. Ještě za tmy jsem dorazil do odletové haly plné (určitě) moudrých pánů v oblecích a s kufříky. Namířil jsem si to hned s taškou k odbavení, kde se na mě slečna v půl šesté ráno jistě těšila. No nebude to poslední letištní personál, který budu dnes svojí maličkostí otravovat. Čekala mě čtyři letiště, tři letadla a dva přestupy, takže zábavný den plný cestování. Zrovna ne moc hovorná slečna mi podala dvě letenky. Já po ní ale vyžadoval víc, než mi dotyčná bez skrupulí dala. Letím až do Prahy holčičko, co bych asi dělal v zatopených Benátkách? (Tak nějak jsem se hájil). Po otázání mi bylo řečeno, že třetí letenku si musím vyzvednout v Benátkách, ale zavazadlo dorazí až do Prahy. To je zajímavé, tak taška se bez námah doveze až domů a já se musím plahočit po svých, projít dvojí bezpečnostní kontrolou a ještě někde hledat a zajišťovat papírování.

 

Jak být dvakrát v Římě a nevidět Řím?

První let (a jistojistě ne poslední) se u mě odehrál v režimu spánku se sluchátky v uších. Při klesání jsem si ale při poslouchání vrtošivé Rihanni, nebo playboye B.O.B. vzpomněl na slova dámy pracující v letecké agentuře. Slečna mi do telefonu při změně letů pověděla, že odlet z Říma mám v 8:20. To mi v mé poloprázdné hlavě zaplněné jinými zbytečnostmi moc nesedělo, jelikož bylo 7:50 když jsme teprve začali klesat nad starověký Řím. Palubní lístek ale ukazoval odlet v 9:20, což znělo pravděpodobněji. Ale ten mi poslala ta samá slečna říkající čas o hodinu méně. Rozhodování zda věřit neznáme slečně, či tomu co je napsané černé na bílém bylo rychlé a jednostranné, ale přece jenom raději bych si to chtěl ověřit sám u brány č. 16 a pokud možno do 8:20.

 

S tím ale tak nějak nepočítal šofér letadla z Brindisi a s přistáním si dával načas. V 8:00 přistál na runway odkud se ale nevydal k letišti, nýbrž na parkovací plochu kde na nás čekal autobus. Než jsem se dostal z letadla do autobusu tak bylo 8:10 a poté jsme se všichni společně vydali na okružní jízdu kolem letiště. Možná bych byl v letištní budově rychleji i pěšky, ale to mi nebylo umožněno. V 8:19 jsem se dostal do odletové haly a moje další brána byla samozřejmě na druhé straně. Nevím zda jsem nepřekonal olympijský rekord v běhu Římem s nákladem na zádech, ale k bráně č. 16 jsem doběhl v čase zaručující mi nástup do letadla. Odlet byl naštěstí v 9:20 tak jak mi letenka napovídala, ale ženy vám vždy zamotají hlavu.

 

Budu muset ukončit své třískání do klávesnice mého notebooku a sbalit si svých pár švestek. Brána č. 16 přímo zamnou se otevřela a příští zastávka jsou Benátky.

 

Nejkrásnější letiště na světě

Posádka dalšího letadla si zřejmě hrála na pouťovou atrakci, jelikož při sestupování se letadlo najednou rozeřvalo a prudce zvedlo nahoru. Teroristi nás neunesli, ale na vině bylo deštivé počasí. Přes mraky jsem neviděl vůbec nic a nesázel bych že pilot vpředu na tom byl s viditelností lépe. Za pár minut jsme se zase otočili a začali sestupovat napodruhé a to už definitivně.

 

Za svůj poměrně krátký dvacetiletý život jsem viděl už dost letišť, mezi ty opravdu velké a krásné patří JFK v New Yorku, Londýnské Heathrow, nebo Franz Josef Straub v Mnichově. Ale opravdu nejhezčí a velmi odlišné od ostatních se pro mě stalo benátské Marco Polo. Pochybuji že světově známý italský kupec a hlavně cestovatel z přelomu 13. a 14. Století má něco společného se vzdušnou přepravou, ale i tak se mi ten název líbí. Přílet byl samozřejmě deštivý, ale voda se usazovala jen na travnatých plochách a ne přímo na runwayi. Většina cestujících si sice stěžovala (spíše jen brblala pod nosem) že musí přejít asi patnáct metrů od letadla do autobusu pod širým nebem, ale nejsme přeci z cukru. Hlavní budova při přistání vypadala v první řadě odlišně od ostatních příletových budov po celém světě. Trojúhelníková střecha, cihlový design, to vše velké jako jeden pražský terminál.

 

To co jsem čekal na letišti hlavního města Itálie mě čekalo tady. V obchodní části nechyběly všelijaké obchody a značky, ale pro mě nejhezčí byl obchod Ferrari, nebo Ducati se závodním speciálem z minulého roku. Také jsem si ještě užil svůj poslední kornout skvělé zmrzliny a pak už mě čekal nástup k bráně B6 a návrat do bývalé (a možná budoucí) socialistické země.

 

Při masovém vystupování z autobusu před naším letadlem jsem se ještě kochal pohledem na všelijaké tipy, velikosti a názvy letadel a čekal až se ostatní nasoukají do dvou vchodů do letadla. Potom jsem se vypravil do schodů v zadní části i já a ještě jedním pohledem se rozloučil s Apeninským poloostrovem. V kuchyňce jsem slušně pozdravil slečnu letušku a namířil si to do trupu letadla. Hned na začátku, resp. na konci letadla jsem si všiml posledních šest řad sedadel na kterých neseděl ani jeden cestující a s pohledem na můj palubní lístek se mi v mé ne zrovna plně vybavené hlavě utvořila skvělá myšlenka. Nechtěl jsem sedět uprostřed letadla mezi ostatními Čechy a proto jsem se vrátil ke zmiňované blonďaté stevardce s dotazem zda nemohu sedět vzadu sám. Tato neškodná anglicky položená otázka slečnu zřejmě vnitřně rozlítila a požádala mě o moji letenku. Vypravila se směrem k mému vytištěnému číslu sedadla a poprosila mě ať se usadím, vrátila mi zpět letenku a odkráčela zpět do zádi letadla. Blondýny mi nikdy štěstí nepřinesly.

 

Po pár minutách se vedle mě objevil muž v černém obleku a s vizitkou letištní ochranky a požádal mě abych se mu identifikoval. Po předložení pasu a letenky se mi omluvil a odkráčel ven z letadla aniž by to samé udělal u dalšího, jiného cestujícího. Při mé smůle to byl let do Prahy a tím pádem letadlo plné Čechů, kteří po téhle kontrole upřeli své pohledy na mou osobu a já si připadal jak Bin Ládin křížený s Che Guevarou.

 

Na letiště Václava Havla jsem se vrátil po deseti týdnech stále vcelku zdravý, mladý a s mnoha zkušenostmi a zážitky. Nakonec vše dopadlo bez fyzických, i duševních ztrát (až na šest kilo které jsem zhubl) a svou výpravu můžu brát za úspěšnou.

 

Autor: Martin Janku | pondělí 26.11.2012 20:04 | karma článku: 12,97 | přečteno: 1027x
  • Další články autora

Martin Janku

Jiráčkův nádech

V mnohých z nás se určitě probudila určitá forma nostalgie a připomněla úspěšné tažení Viktorie Plzeň v pohárové Evropě. Jedním z hlavních tváří spanilé jízdy Evropou byl Petr Jiráček.

2.9.2015 v 2:52 | Karma: 16,53 | Přečteno: 358x | Sport

Martin Janku

Shoďte Švýcary z 12. patra

Dnešní los skupin Evropské ligy usnadnil už tak velmi dobrou cestu za přímým postupem do Ligy mistrů. Právě Švýcaři okupují magické 12. místo v žebříčku pohárového koeficientu a Čeští zástupci je mají na dosah!

28.8.2015 v 17:54 | Karma: 12,90 | Přečteno: 260x | Sport

Martin Janku

Proč přilétá Plekanec?

Nepatřím mezi pivní pupky s názorem protřelého trenéra, ani vysloužilé playery - hokej jsem hrál když mi bylo úctyhodných 6 resp. 7 let - ale k tomuhle se chci vyjádřit nejen mezi "svými" z vlastní hokejové rodiny.

15.5.2015 v 22:12 | Karma: 42,42 | Přečteno: 12465x | Diskuse| Ostatní

Martin Janku

Itálie na ústupu?

Italský fotbal na ústupu ze slávy? To povězte na severu Londýna nebo v Baskicku. Včerejší měření sil top lig Evropy zase potvrdil, že na Apeninském poloostrově fotbal umí a krizí prochází jen po stránce ekonomické.

27.2.2015 v 17:54 | Karma: 13,77 | Přečteno: 366x | Diskuse| Sport

Martin Janku

Subaru Tribeca

Jak jim bylo fauny a flóry dáno, designové oddělení automobilky Subaru jako by měl na starosti samotný králík japonský. Jinak si nedovedu vysvětlit jaký hnus to mohl v roce 2005 v zemi vycházejícího slunce vzniknout.  

17.2.2015 v 17:54 | Karma: 10,76 | Přečteno: 144x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1217x
Člen "ztracené generace" nových médií. Nevyzpytatelný cestovatel plný sarkasmu, s pesimistickým pohledem na vše, co ho zajímá i nezajímá. Sportovec tělem i duší a mladý muž s rozhledem starého pána. Jeden obyčejný z neobyčejných.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy